Social Icons

вівторок, 3 березня 2020 р.

Підготовка до контрольного усного твору розповідного характеру в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень з використанням дієприслівникових зворотів


Картинки по запросу твір розповідного характеру в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень  фото

Вся радість життя у праці. Працювати – значить робити цей світ прекраснішим власними руками.

Ромен Роллан
 Завдання: за поданим початком скласти усний твір розповідного характеру  в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень з використанням дієприслівникових зворотів.

Недарма вважається, що праця облагороджує людину. Адже задля того, щоб зробити будь-що добре, потрібно вчитися та розвиватися. Уміла в своїй справі людина – наче митець, що створює шедевр. ЇЇ рухи красиві та відточені, хоч вона малює картину, хоч рубає дрова. Отаке захоплення в мене завжди виникає, коли я ...


Картинки по запросу твір розповідного характеру в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень  фото

Особливості опису праці в художньому стилі:
♦    опис повинен викликати певне ставлення до процесу праці, до виконавця та результату;
♦    розповідь має бути емоційною, образною;

♦    використовуються художні засоби: епітети, порівняння, метафори.

Зверніть увагу, що завдання художньої розповіді про процес праці не тільки відтворити послідовність виконуваних дій, а й охарактеризувати людину під час праці, показати її ставлення до роботи й результату.

Орієнтовний план
1.  Чому я взявся до цієї роботи?
2. Чи потрібною ( цікавою ) є вона для мене?
3. Як попередньо готувався?
3.1. Добір матеріалів, інструментів.
3.2. Створення певних умов.
3.3. З ким радився, що читав?
4. З чого розпочав роботу?
5.Які трудові операції та в якій послідовності виконував?
6. Чим завершилася праця?
7. Чи задоволений я результатом?

Як працювати над твором про виконання дій у художньому стилі?

1. У вступній частині твору вкажіть на особу, що виконує дію, і зазначте назву трудової дії.
2. В основній частині твору, описуючи безпосередньо дію, обов’язково дотримуйтесь чіткої послідовності виконання дій, використовуючи при цьому спеціальні слова (спочатку, потім, пізніше, затим, насамкінець та ін.).
3. Під час опису трудового процесу вживайте слова, що аналізують виконувані операції. Наприклад: працювати швидко, легко, серйозно, спокійно, творчо, цікаво, зосереджено, вправно; праця успішна, благородна, відповідальна, напружена, нелегка, плідна, радісна, сумлінна.
4. З метою створення тексту-опису дій у художньому стилі використовуйте художні засоби (епітети, метафори, порівняння тощо).
5. Пам’ятайте, що основною метою художнього опису трудового процесу є характеристика людини під час роботи та її ставлення до праці.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

 
Blogger Templates