Social Icons

суботу, 18 січня 2020 р.

Богдан Лепкий. «Мишка (Казка для дітей, для малих і великих)».


Похожее изображение
Б. Лепкий. Біографія.
http://dovidka.biz.ua/bogdan-lepkiy-biografiya-skorocheno/
Богдан Лепкий народився 9 листопада 1872 року на хуторі Кривенький (нині не існує), дитинство минуло в селі Крегулець, із 1879 по 1891 рр. родина жила в селах Поручин і Жуків (нині Бережанського району). Протягом восьми років (із 1878 р.) мешкав у Бережанах у свого діда-священика та віце-маршала Бережанського повіту, Михайла Глібовицького. Основи шкільної науки Б. Лепкому викладав домашній учитель. З 1878 року вчився (одразу з другого класу) в «нормальній школі» з польською мовою навчання в Бережанах. Після закінчення школи вступив 1883 року до Бережанської класичної гімназії з польською мовою навчання. Співав у гімназійному українському хорі під керівництвом Дениса Січинського, у хорі «Боян» (м. Бережани). Брав участь у концертах, декламував вірші, читав уривки з прозових творів.
1891 року закінчив гімназію і вступив до Віденської Академії мистецтв. Через три місяці за порадою Кирила Студинського перейшов на філософський факультет Віденського університету, де вивчав мовознавство та історію літератури.
З другого курсу студіював на філологічному відділі Львівського університету; українську історію та літературу вивчав під керівництвом М. Грушевського, О. Огоновського,
І. Шараневича. Брав участь у львівських молодіжних товариствах «Ватра» і «Сокіл», хорі «Боян». Закінчив університет 1895 року. Почав працювати вчителем української, польської та німецької мов і літератур, історії та географії в Бережанській гімназії. Водночас інтенсивно займався громадською працею: започатковував читальні «Просвіти», бібліотеки й позичкові каси, виголошував реферати та промови на святкових академіях, був учасником хору «Боян» і драматичного гуртка.
1899 року після відкриття в Ягеллонському університеті (м. Краків) лекторату української мови та літератури був запрошений викладати ці предмети. Водночас працював професором у третій гімназії ім. Яна Собєського і в гімназії Св. Яцка в Кракові, доцентом «виділових курсів» для вдосконалення кваліфікації вчителів.
Коли російська армія восени 1914 року почала займати Галичину і Буковину та вивозити українську інтелектуальну еліту, Лепкий разом з іншими біженцями переїхали до Карпат, сподіваючись, що війна в гори не дійде, і зупинилися в м. Яремче в готелі (згодом він був знищений снарядами, й у ньому згоріли речі Лепких, а також рукописи третього тому «Начерку історії української літератури» та історичної драми «Мотря» (зберігся лише «Пролог»). Щоб не потрапити до рук царської жандармерії, Лепкий через Угорщину виїхав до австрійської столиці.
Восени 1915 року Б. Лепкий був мобілізований до австрійського війська. Завдяки сприянню друзів не був відправлений до активної армії, а виїхав у Німеччину для проведення освітньо-культурної роботи серед українців військовополонених царської армії. Друга світова війна застала Б. Лепкого на відпочинку в Черче. 23 вересня 1939 року він із сім'єю і братом Левком повернувся до Кракова. Після того як німецькі окупанти закрили Ягеллонський університет, залишився без роботи, йому відмовили в професорській пенсії. Заради прожиття Б. Лепкий писав до українських журналів, газети «Краківські Вісті», перекладав з української німецькою.

"Мишка".Текст.
http://www.ukrlit.vn.ua/lib/lepkiy/udcfp.html
Аудіокнига.
https://www.youtube.com/watch?v=bVOKf-040ig


Історія написання твору “Мишка” Б. Лепкого 
Б. Лепкий ще з дитинства полюбив казки. Була в нього няня Яницька, яка казок знала силу-силенну, а її вихованець захопленно приймав їх у свою душу. Ставши письменником, він написав багато казок для дітей молодого віку. Навіть свою біографію він назвав «Казка мойого життя». Події у творі розгортаються під час Першої світової війни. Всюди холод, голод, непорозуміння. Ця війна застала родину Лепких у Яремчі, під час відпочинку. Готель, де жила сім’я, злетів у повітря. Письменник бачив спустошені села, голодних людей під час війни, тому й розповідає про це у своєму творі. Він хоче, щоб люди вирощували хліб, а не засівали землю снарядами і злобою.
"Мишка". Аналіз.
http://dovidka.biz.ua/b-lepkiy-mishka-analiz/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

 
Blogger Templates