Social Icons

пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Василь Симоненко. «Гей, нові Колумби й Магеллани…»

Картинки по запросу Василь СИМОНЕНКО. «Гей, нові Колумби й Магеллани…» фото
          Тільки тим історія належить,
          Хто сьогодні бореться й живе.
                                                 В. Симоненко
     Відеопоезія.
"Гей, нові Колумби й Магеллани".
                                   
 Ідейно- художній аналіз.
http://dovidka.biz.ua/v-simonenko-gey-novi-kolumbi-y-magellani-analiz/
"Хвилинка роздумів"
     Можна відкрити нову землю, новий острів чи протоку, врешті-решт — нову зірку в небі. А якщо ти не мандрівник і не астроном? 
     Не втрачай надії: найбільша загадка — це сама людина. І, перш ніж мріяти про далекі чужі землі, хай і прекрасні, подивися навколо, відкрий для себе синяву безмежного неба, квітку в росі, невтомну мурашку. Відкрий друга, якусь гарну рису у товариша, захопися книгою, зроби добрий вчинок, допоможи комусь. Оце й буде той «духовний острів», який ти відкриєш.
    Увесь вірш «Гей, нові Колумби й Магеллани...» В. Симоненка — пристрасний заклик до роботи душі, до мрій і пошуків, до нових звершень. Поет дуже категоричний, тому й лексика в нього часто емоційно забарвлена, з різким відтінком (помістити у корито, якорі іржаві, нидіє душа, півень землю всю не розгребе, шкварити байдужість).

Довідка
Христофор Колумб (29.10.1451 (7) — 20.05.1506). Колумб — лат. Columbus; італ. Colombo; іспан. Colon. Видатний мореплавець епохи великих географічних відкриттів. Шукаючи шлях до Індії, Колумб здійснив кілька плавань через Атлантичний океан. Про дитячі та юнацькі роки Колумба не збереглося відповідних даних.
У 1476–1485 рр. Колумб жив у Португалії, брав участь у португальських морських експедиціях.
1484 р. Колумб подав португальській королеві проект морської експедиції через Атлантичний океан з метою досягти берегів Азії. Вважають, що основою цього проекту було переконання Колумба в кулястості Землі (тоді ще не загальновизначене). Проект було відхилено, і в 1485 р. Колумб переїхав до Іспанії, де продовжував домагатися здійснення своєї мети. Лише у 1492 році королівська влада Іспанії, сподіваючись загарбати колонії, схвалила організацію експедиції Колумба.
Продовжуючи подорож, Колумб відкрив острови Куба і Гаїті, де заснував колонію, Малі Антильські острови, Пуерто-Ріко, Ямайку; Америку (12 жовтня 1452 — офіційна дата відкриття).
Під час всіх експедицій Колумб виявив себе не тільки як пристрасний шукач нових земель, але й як колонізатор. Помер Колумб у Вальядоліді (Іспанія).

 Ферман Магеллан (близько 1480 — 27.04.1521) — мореплавець, організатор і учасник першої навколосвітньої подорожі. Народився у селі Соброза (Португалія) у збіднілій дворянській родині.
У 1505–1511 рр. брав участь у португальських завоюваннях в Індії на півострові Малакка, островах Суматра, Ява, Молункських, у Мозамбіку.
У 1517 р. Магеллан емігрував до Іспанії. В жовтні 1520 р. експедиція Магеллана, обігнувши Південну Америку, відкрила протоку (згодом названу Магеллановою) і вийшла в океан, який було названо Тихим. У квітні 1521 кораблі Магеллана досягли Маріанських, а потім і Філіппінських островів. У сутичці з тубільцями Магеллан був убитий. Ця подорож підтвердила наявність єдиного світового океану і була одним із доказів кулястості Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

 
Blogger Templates